Què està passant a la Xina amb el cafè?

En tan sols tres dècades, el cafè ha passat de despertar simple curiositat a convertir-se en una tendència cada vegada més popular en la vida de milions de ciutadans xinesos. Un costum que no només ha estat impulsada per les generacions Z i Millennial, molt proclius a imitar les tendències occidentals, sinó també per la proliferació sistemàtica de cafeteries i franquícies arreu del país.

La cultura del cafè s’ha fet accessible a tota la població del gegant asiàtic, la qual cosa suposa una veta de mercat amb 1.400 milions de consumidors potencials. Segons estimacions del Departament d’Agricultura dels Estats Units, la Xina serà el sisè país amb més consumidors de cafè del planeta en la temporada 2023-2024, quatre punts més amunt que el 2020. Una demanda que creix cada any i que, segons la consultora AiMedia, aconseguirà gairebé els 130.000 milions el 2025.

I encara hi ha més dades: segons World Coffee Portal, la Xina ja ha superat als Estats Units com el major mercat mundial de cadenes de cafè per nombre d’establiments. En aquesta equació, Shanghái s’erigeix com a la ciutat amb més cafeteries del planeta, amb 9.553 a finals de 2023. Una de les franquícies de cafè més consolidades és Luckin Coffee, que ha estat la primera a superar el llindar dels 10.000 locals a la Xina i, per primera vegada, els seus beneficis anuals en sòl xinès han estat superiors als de Starbucks, segons publica un article d’El País.

Una mica d’història

Encara que el cafè instantani de Nestlé va començar a arribar a moltes llars xineses el 1988, no va ser fins a gairebé deu anys més tard que la població es va veure sorpresa per la inauguració del primer Starbucks en sòl xinès. Va ser a Pequín i va propiciar que molts habitants integressin aquesta beguda en el seu dia a dia. No obstant això, des que van irrompre en el mercat altres marques i cadenes més assequibles i es van popularitzar les comandes a través d’aplicacions mòbils, Starbucks ha sofert una competència cada vegada més ferotge.

Això sí, el mercat xinès del cafè sol apostar per sabors exòtics i inusuals. És molt freqüent trobar cafès aromatitzats amb te de gessamí o suc de coco o litxi, així com lattes amb sabor de nous o mascarpone. En els últims mesos, segons apunta l’article d’El País, s’han popularitzat a xarxes socials com Tik Tok vídeos de cafès xinesos d’allò més estrafolaris, encara que també són cada vegada més els clients que aposten pels cafès de qualitat i d’especialitat.