Seguim amb el nostre particular diccionari sobre el món del cafè. En aquesta ocasió des de Café Saula desglossarem tres paraules cafeteres per entendre més en profunditat el seu significat:
Astringència:
Sensació tàctil d’una certa aspror percebuda a la llengua i produïda principalment per cafès de l’espècie robusta. És deguda a substàncies tànniques que produeixen la precipitació de la mucina, proteïna continguda a la saliva que produeix la sensació de suavitat a la llengua. Sempre negativa en el cafè, és la sensació de sequedat de la boca, que es pot manifestar com un retrogust.
Beneficiat:
Al procés de neteja i preparació del fruit se l’anomena “beneficiat”. Existeixen tres sistemes per realitzar el beneficiat del cafè: un és anomenat humit o “rentat”, un altre “sec” o “natural” i el mètode més recent: el “semiwashed”.
Bourbon:
És la varietat botànica de l’espècie cafè Aràbica Linné. És considerada com la varietat que procedeix directament de la què es va descobrir a Etiòpia i després es va conrear al Iemen. Al s. XVII el Sultà del Iemen va obsequiar al Rei de França Lluís XIV amb unes plantes de cafè que es van conrear a l’illa Bourbon (avui Illa Reunió) al Nord de Madagascar. Més endavant es van portar plantes d’aquesta illa a colònies franceses d’Amèrica. Al Brasil l’anomenat Bourbon Vermello va ser importat de l’Illa Reunió el 1864 i conreat a gran part del país. El Bourbon Amarelo va sorgir a Pederneiras, (Sao Paulo, Brasil), com a resultat de l’encreuament de Bourbon Vermelho i l’Amarelho de Botucatu, sent conreat a partir de 1945. Aquestes varietats de cafè Aràbica són conreades també a l’Argentina. La seva particularitat és que aporten notes dolces al cafè.