D’entre les moltes sorpreses que et pots trobar quan viatges a Bòsnia i Hercegovina, més enllà de la seva arquitectura d’origen otomà i la seva rica mescla de cultures, és que els seus habitants tenen una gran debilitat pel cafè, que prenen al llarg del dia en cafeteries i terrasses.
Cal aclarir que als països de cultura musulmana, servir un cafè de qualitat és un sÃmbol d’hospitalitat bà sic entre amics i familiars. Un costum que a Bòsnia i Hercegovina està arrelada des de segles enrere, quan entre el 1400 i el 1800 es va produir l’expansió de l’Imperi Otomà . De fet, es diu que en la seva capital, Sarajevo, ja hi havia cafeteries a la fi del segle XVI, uns cent anys abans que a Viena o ParÃs.
Tradicionalment, el cafè bosnià es prepara en un ibrik o ezva, una petita olla de coure amb coll alt i nanses llargues. Els passos bà sics consisteixen a bullir l’aigua i moldre el cafè, idealment amb el mètode dibek, que consisteix a moldre de manera manual els grans en un bol de pedra fins que el cafè quedi ben molt.
A diferència del cafè turc, on s’agrega el sucre a l’aigua i al cafè, en el cafè bosnià s’agreguen un o dos terrossos de sucre en la tassa i s’aboca el cafè damunt, fins a esperar que el sucre es dissolgui. El resultat és un cafè fosc, dolç i amb restes de pòsits de cafè. Ideal per a acompanyar amb algun dels dolços tÃpics de la regió, com les baklavas.
T’animes a provar-ho?